Kosárba helyezve!

“which or what” ?

Összetett mondatokban gyakran használjuk a “which” és a “what”  szót. Sokszor jelent problémát alapfoktól a felsőfokig, hogy melyiket mikor alkalmazzuk.

Olvassátok el ezt az egyszerű szabályt és a hasznos tippeket, utána ellenőrizzétek tudásotokat két interaktív tesztünkkel! Az első tesztben könnyebb, a második tesztben nehezebb mondatokat találtok!

 

Legegyszerűbben úgy lehet különbséget tenni a két kötőszó között, hogy “which”– et akkor használd, ha az előtte álló mondatrészről vagy az előtte álló egész mondatról/eseményről szeretnél egy információt közölni. Ezzel szemben a “what” kötőszót akkor használd, ha az információ utána következik!

Nézzük meg példákon keresztül!

  1. which (ami/amik/amely/amelyek)
  • Anna said we could use her bike, which was very nice of her.

Anna azt mondta használhatjuk a bicikliét, ami nagyon kedves volt tőle.

  • Tom did not even say thank you, which made me very angry.

Tom még csak nem is mondott köszönetet, ami nagyon felbosszantott.

Ezekben a mondatokban látható, hogy a “which” mindig az előtte álló, azaz a dőlt betűvel szedett részre vonatkozik. Ebben az esetben a “which” szót helyettesítheted “and this” kifejezéssel.

pl.: Anna said we could use her bike, and this was very nice of her.

 

2. what  (mi/ami/amit/amely)

  • Show me what you’ve got in your hands. 

Mutasd meg mi van a kezedben.

  • Do what you want!

Csinálj amit akarsz!

Itt tehát a dőlt betűvel szedett részek arra vonatkoznak, amit a “what” után mondunk.  Ha kötőszóként használjuk a “what”-ot helyettesíthetjük a “the fact that” illetve “the thing that” kifejezéssel.

pl.: Do the the thing that you want!

 

Készülj velünk a nyelvvizsgádra! Vizsgafelkészítő e-book sorozatainkban a konkrét vizsgafeladatokhoz is adunk neked top tippeket, hogy minél több pontot szerezz és biztos legyen a sikered!

Nézd meg az e-book sorozatokat, fogadd meg tippjeinket és szerezd meg a nyelvvizsgádat minél hamarabb!