Kosárba helyezve!

Speaking about yourself – Bemutatkozás a nyelvvizsgán

Az ECL és Telc Speaking (Szóbeli) vizsgarész B1, B2 és C1 szinten is 3 részből áll, és kb. 20 percig tart.

Az első, bemelegítő feladat a bemutatkozás.
Ebben a cikkben ehhez a feladathoz adunk top tippeket.
A további feladatokhoz tartozó e-bookokat, tele pontszerző top tippekkel, keressétek a honlapunkon!

A Bemutatkozás a szóbeli vizsga bevezetése, ráhangolódó beszélgetés, ezt a részt a vizsgáztató NEM pontozza. Mégis fontos lehet tudnod, mire számíts, hogy magabiztosan kezdhesd a szóbelit.

Step With Us Top tippek

 1. A szóbeli vizsga párban zajlik. Ha szeretnéd, a jelentkezéskor kiválaszthatod a vizsgázótársadat. Ha a jelentkezők száma páratlan, akkor a vizsga folyhat egyedül (ebben az esetben rövidebb ideig tart) vagy hármasban (ebben az esetben 20 percnél tovább tart). Erről ebben a blogbejegyzésünkben is kaphatsz hasznos tippeket.
 2. A szóbeli összes feladatára igaz hogy a te pontszámod nem függ a vizsgatársad teljesítményétől. Ha a társad túl keveset beszél, vagy éppen túl sokat próbál beszélni, a vizsgáztató segíteni fog a megfelelő egyensúly megteremtésében, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen bemutatni a tudását.
 3. A bemutatkozás célja, hogy megismerd kicsit a vizsgatársadat és megnyugodjatok, hogy elkezdődött a vizsga.
 4. A vizsgáztató egy egyszerű, általában eldöntendő kérdéssel kezdi, felvet egy témát, majd hagyja, hogy egymással beszélgessetek akár további témákat is érintve.
 5. Nem kell hosszan válaszolnod a kérdésekre, nyugodtan és természetesen – ez a két kulcsszó.
 6. Főleg olyan témák kerülhetnek szóba, mint a család, a tanulás, a munka, jövőre vonatkozó tervek, szabadidő.
 7. Pár percnyi kötetlen beszélgetés után a vizsgáztató udvariasan félbeszakít és kezdődik a szóbeli vizsga pontozott része.
 8. Érdemes átgondolnod, te mit mondanál magadról, a családodról, az iskoládról, munkádról, hobbijaidról egy ismeretlen embernek maximum 10 rövid mondatban. Gyakorold előre angolul a rövid bemutatkozásodat és nézz utána ezzel kapcsolatban azoknak a szavaknak, amelyeket nem ismersz! Fontos, hogy a szavak, nevek pontos kiejtésében is magabiztos légy.
 9. Azt is gondod át, te mit kérdeznél egy másik embertől ezekben a témákban!
 10. Ha barátoddal, barátnőddel mész együtt szóbelizni, előfordulhat, hogy azt kérik tőletek, egymást mutassátok be. Erre is készülj fel!
 11. Nem kell nehezebb szavakat, kifejezéseket, nyelvtani fordulatokat használnod, az a fontos, hogy természetesen tudj beszélni magadról.

Alkalmazd top tippjeinket, és biztos lesz a siker!