Kosárba helyezve!

Mikor és hogyan érdemes szótárt használni a nyelvvizsgán?

Előző blogbejegyzésünkben arról írtunk, hogy melyik nyelvvizsgán, melyik vizsgarászeknél megengedett a szótárhasználat. Most lássunk hasznos tippeket, hogy az egyes részfeladatoknál mikor vedd elő a szótáradat és hogyan használd!

A szótár nagy segítségedre lehet a nyelvvizsgán, de csak ha okosan használod! Időbe telik egy-egy szót kikeresni, így gondold meg melyiket érdemes megnézned. Főleg akkor célszerű felütnöd a szótárt, ha egy kulcsszót nem értesz, a feladat utasításában ismeretlen szó található vagy a fogalmazásnál/levélírásnál a feladat leírásában nem értesz valamit.

Mikor érdemes használni a szótárt az egyes feladatoknál?

Az Euroexam nyelvvizsgán az olvasott szövegértésnél is használhatsz szótárt. Viszont nem jó ötlet túl sokat szótározni, mert kifuthatsz az időből. Ennél a vizsgarésznél akkor keress ki egy-egy szót, ha nem érted a feladat instrukcióját vagy ha már egy többször előforduló kulcsszó jelentését nem ismered és ez akadályoz a feladat megoldásában. A fontosabb ismeretlen szavak jelentését próbáld meg kitalálni a szövegkörnyezetből!

Az íráskészség vizsgarésznél (fogalmazás / levél) is nagyon kell figyelned az órát, így nem érdemes új szavakat kikeresned és felhasználnod a fogalmazásodban. Használd a meglévő szókincsedet és a szótárt csak akkor nyisd ki, ha nem érted a feladat leírását. Illetve, ha már készen vagy a fogalmazásoddal, jó ötlet ellenőrzésre használni – helyesírási hibák kijavításában segítségedre lehet.

 

A hallott szöveg értése vizsgarésznél az Euroexam nyelvvizsgán az utolsó 5 percben engedélyezett a szótárhasználat, amikor átvezeted a megoldásaidat a válaszlapra.

Itt is rendkívül figyelned kell az időkorlátra. Használd helyesírás ellenőrzésre, illetve ellenőrizhetsz néhány ismeretlen kifejezést, vagy amiben bizonytalan vagy.

 

A beszédkészség vizsgarésznél leginkább a prezentációnál és a “Történet elmondása képek alapján” feladatnál érdemes szótárt használnod, amennyiben van felkészülési idő.

Itt sem érdemes időt pazarolnod arra, hogy új, nehéz szavakat kikeress majd próbáld felhasználni. Inkább akkor nyúlj a szótárhoz, ha egy-egy kulcsszóban bizonytalan vagy, hogy ezeket biztosan jól használd!

 

Készülj velünk a nyelvvizsgádra! Vizsgafelkészítő e-book sorozatainkban a konkrét vizsgafeladatokhoz is adunk neked top tippeket, hogy minél több pontot szerezz és biztos legyen a sikered!

 

Nézd meg az e-book sorozatokat fogadd meg tippjeinket és szerezd meg a nyelvvizsgádat minél hamarabb!