Kosárba helyezve!

Használd a szótárt a nyelvvizsgán!

8 éve megengedett a szótárhasználat egyes nyelvvizsgák adott részeinél. A szótár biztonságérzetet ad, illetve egy-egy nehezebb kulcsszó kikeresésénél is nagy segítséget nyújthat. Nézzük meg melyik nyelvvizsgán melyik feladatoknál megengedett a szótárhasználat!

2012-ben az Euroexam elsőként vezette be a szótárhasználatot a nyelvvizsgán. Az Euroexamen minden egyes vizsgarésznél megengedett a használata, közép- és felsőfokon is. Az írásbeli és szóbeli teljes vizsgarésznél egyaránt használhatsz egynyelvű és kétnyelvű szótárt is. Az Origo és BME nyelvvizsgán a teljes írásbeli résznél használhatsz szótárt, viszont a szóbelinél nem. Az ECL nyelvvizsgán csak az íráskészség (fogalamazás) vizsgarészben engedélyezett az egynyelvű illetve kétnyelvű szótár használata. Ha TELC nyelvvizsgára mész, akkor viszont felesleges szótárt vinned, mert ott egyik vizsgarésznél sem engedélyezett a használata. Az engedélyezett szótárhasználat minden esetben nyomtatott szótárt jelent. A szótárt neked kell vinned a nyelvvizsgára, egy fontos szabály van: kézzel írt jegyzeteket a szótár nem tartalmazhat!

Mi ezeket a szótárakat ajánljuk:

  • Lázás/Varga : Angol-magyar, magyar-angol. Grimm kiadó
  • Longman Dictionary of Contemporary English
  • Oxford Advanced Learner’s Dictionary (C1 szintre)
  • Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak (B1- B2 szintre)

Olvasd el következő blogbejegyzésünkben szótárhasználati tippjeinket is vizsgarészekre lebontva. 

Készülj velünk a nyelvvizsgádra! Vizsgafelkészítő e-book sorozatainkban a konkrét vizsgafeladatokhoz is adunk neked top tippeket, hogy minél több pontot szerezz és biztos legyen a sikered!

Nézd meg az e-book sorozatainkat, fogadd meg tippjeinket és szerezd meg a nyelvvizsgádat minél hamarabb!